Sturen op autonomie, 14 oktober 2024 GEANNULEERD

Datum: 14-10-2024
Eind datum:
Doelgroep: Docenten primair, voortgezet en beroepsonderwijs
Duur: 15 uur
Categorie: Pedagogisch/didactisch handelen
Initiatief: Een initiatief vanuit Respont, Albero, Zeeprof en Perspecto, Zeelandbreed aangeboden door en voor het primair, voortgezet en beroepsonderwijs
Prijs: 550 euro
Aantal plaatsen beschikbaar: 15
Sturen op autonomie, 14 oktober 2024 GEANNULEERD

Expertise cursusleider

Adri van den Brand is een creatieve onderwijs all-rounder met ruim twintig jaar ervaring in verschillende functies in het onderwijs. Zijn specialiteit is vraaggestuurd werken rondom thema's als coaching, communicatie, cultuur, verandermanagement, autonomie en taalonderwijs. Hij weet praktijkervaringen te verrijken met toegepaste kennis en inzichten waardoor mensen meer mogelijkheden en autonomie ervaren. Adri is auteur van het handboek Gesprekscommunicatie, sturen op autonomie en De coachende leraar.

 

Henk van Mil is een gedreven onderwijsman en inmiddels meer dan 45 jaar actief in dit veld. Eerst als docent wiskunde en leerlingbegeleider in het VO, daarna als opleidingsdocent aan Fontys Hogeshool Pabo Tilburg en Hogeschool De Kempel. Samen met Adri verzorgt hij het traject Sturen op Autonomie. Hij heeft zijn medewerking verleend aan het boek De coachende leraar. Daarnaast verzorgt hij individuele coaching voor leiders.

 

Lees meer

Situatie

Maak jij je eigen keuzes en stimuleer jij leerlingen dat ook te doen? Ben je okay met jezelf en met je leerlingen, ongeacht het gedrag dat ze laten zien? Het traject 'Sturen op autonomie: weten wat je doet om te doen wat je weet' helpt je om je bewust te worden van hoe autonoom je zelf bent en hoe je kunt sturen op je eigen autonomie en die van anderen. 

Lees meer

Globale inhoud van deze cursus

Het traject van deze training bestaat uit drie delen:

1. Afstemmen. Je verdiept je in de educatieve Transactionele Analyse (TA) en hoe de TA autonomie definieert. Aan de hand van verschillende opdrachten breng je je beginsituatie in beeld. Hoe staat het met jouw eigen autonomie? En hoe autonoom is jouw groep of team? Je past uitgangspunten van de educatieve TA toe op jezelf en jouw specifieke werksituatie. 

2. In het tweede deel van dit traject ga je op zoek naar de vraag hoe je weet wat je doet om te doen wat je weet. Er zijn twaalf zogenaamde richtingwijzers, aanbevelingen om te sturen op autonomie. Bijvoorbeeld:

* Zet de relatie centraal (over relationele behoeften)
* Betrek je leerlingen (over contracteren)
* Praat over je binnenkant (over ego-toestanden)
* Kies je rood of groen (over communicatiestijlen)
* Bewaak je grenzen (over binnen- en buitengrenzen)

3. In het derde deel van dit traject kijken we hoe je ervoor staat. Zijn er nog onderdelen die meer aandacht vragen? Waar ben je goed in geworden? Wat gebruik je regelmatig, welke ontdekkingen heb je gedaan?

 

Lees meer

Doel van deze cursus

Je verwerft inzicht over het model van Transactionele Analyse. Daardoor leer je de dynamiek in jezelf, je relaties (met collega's, met leerlingen en hun ouders) en de groepen waarmee je werkt te doorgroenden

 

 

Lees meer

Afsluitingsbewijs

Na afronding van de scholing en nadat je hebt voldaan aan de kwaliteitseisen ontvang je een certificaat.

Lees meer

Overige

Cursusdatums:
1. maandag 14 oktober 2024: fysieke bijeenkomst van 15.00 - 19.30 uur

2. woensdag 19 januari 2025: intervisie online van 15.00 - 19.30 uur

3. maandag 7 april 2025: fysieke bijeenkomst van 15.00 - 19.30 uur

4. maandag 19 mei 2025: fysieke bijeenkomst van 15.00 - 19.30 uur

Cursusplaats:  Goes

Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met de trainers, Adri van den Brand (info@adrivandenbrand.nl) of Henk van Mil (info@henkvanmil.nl)

Voor overige vragen kun je contact opnemen met Arjan Beekman, coördinator ZeeProf via info@zeeprof.nl

Uiterlijk inschrijven tot: 30 september 2024

Lees meer

Inschrijven voor deze cursus

Terug naar overzicht